'Uniformiteit, Orde en Chaos'

U bent hier: Home > Tips om zelf sieraden te onttwerpen > 'Uniformiteit, Orde en Chaos'
In de kunstgeschiedenis wordt gesproken van het verschil tussen Uniformiteit, Orde en Chaos.

Uniformiteit: is een samenstelling van exact dezelfde objecten. Dus bijvoorbeeld een vak van 8 bij 8 exact dezelfde vierkanten. Dit bestaat uit totale regelmaat en komt daardoor heel strak en wetenschappelijk over.

Orde: is een samenstelling van vormen die overeenkomst met elkaar vertonen, door bijv. kleur, vorm of patroon. Dus dat kan een vak van 8 bij 8 vierkanten zijn, in verschillende kleuren. Ze zijn verschillend, maar het geheel komt toch ordelijk over omdat ze dezelfde vorm hebben.

Chaos: is een combinatie van objecten die helemaal geen overeenkomst vertonen. Er is geen verband te ontdekken en komt daardoor heel rommelig over. Hierbij kun je denken aan een pot met allemaal verschillende kralen.

Iets wat orde heeft, komt harmonieus over en heeft toch genoeg afwisseling om interessant te zijn. Zodra je ook maar iets van een verband tussen de onderdelen hebt, is er al snel sprake van orde. Als in de pot met kralen regelmatig dezelfde blauwe kraal voorkomt, geeft dat al een bepaalde orde en daarmee harmonie.

Over smaak valt niet te twisten, maar over het algemeen worden dingen die orde vertonen, mooier gevonden dat dingen die chaos vertonen.
En uniformiteit heeft vaak een industriele uitstraling; dit wordt gebruikt voor hele strakke sieraden en vind je eerder terug bij een zilversmid dan bij iemand die met kralen werkt.

Als je niet helemaal tevreden bent over je zelf gemaakte sieraden, omdat je ze te druk of te rommelig vindt, hou dan in gedachten dat over het algemeen geld: hoe minder verschillende kleuren je gebruikt, hoe meer verschillende vormen of patronen je kunt gebruiken, en andersom.

De volgende tip is het kleurgebruik >>