Kleurgebruik

U bent hier: Home > Tips om zelf sieraden te onttwerpen > Kleurgebruik
Het leuke van zelf sieraden maken, is het zelf kiezen en combineren van kleuren. Mocht je het toch moeilijk vinden om te beginnen, of je onzeker voelen of iets wel past, dan heb je misschien iets aan het volgende:

Roze, oranje en rood staan heel vrouwelijk. Je kunt er wat chiques voor ’s avonds mee maken, maar ook iets jongs en vrolijks. Deze tinten staan vaak heel mooi met een koperkleur. Denk bijvoorbeeld aan koperkleurig ijzerdraad of koperkleurige metalen onderdelen en tussenzetsels.
Voor feestelijke sieraden zijn dit ook heel geschikte tinten.

Blauw- en groentinten staan altijd heel fris en geven vaak een wat sportievere uitstraling. Deze tinten zijn prima te combineren met een zilver- of metaalkleur. Vooral in de zomer doen deze kleuren het goed.

Bruintinten doen vaak denken aan rustig en natuurlijk. Ze zijn heel goed onderling te combineren. Het natuurlijke aspect kun je nog benadrukken door natuurlijke materialen als schelpen en veertjes te gebruiken. Als het wat te somber dreigt te worden, kun je wat cremekleurige accenten gebruiken om het geheel wat op te halen.
Denk ook eens aan bruine Swarovski plaksteentjes.

Over het algemeen worden donkere tinten geassocieerd met chique en stijlvol. Denk aan donkerblauw, donkerrood, donkergroen en zwart. Vooral als je strass- en plaksteentjes in deze tinten gebruikt, heeft een sieraad al snel een rijke, chique uitstraling. Als je het combineert met zilver, parelkleurig of crystal strass-steentjes, benadruk je nog eens de donkere kleuren en geef je je sieraad frisse accenten mee.

zwarte veter ketting
Zwart heeft vaak een chique uitstraling.

Pasteltinten geven een sieraad wat zachtaardigs. Het staat heel vrouwelijk en wat sportievere types vinden het vaak niks. Het is heel leuk om verschillende pasteltinten te combineren. Pastel pas meestal beter bij zilverkleurig draad en slotje, dan bij een koperkleur, omdat de lichte tinten bij koper in het niet vallen.

Bruidssieraden zijn vaak gemaakt van wit, creme, parels, zilver en helder strass (crystal). Met staaldraad en (nep)pareltjes kun je heel eenvoudig een schitterende ketting maken voor een bruidje.
Van kraaltjes kun je natuurlijk ook andere bruidsversieringen maken, voor bijvoorbeeld in het haar.