In je rolstoel naar de clubs op Ibiza!
 
 Ervaringen 2004-2008

Heb je altijd al naar Ibiza willen gaan om te stappen, maar twijfel je of dat kan in een rolstoel? Lees hier meer over de rolstoeltoegankelijkheid van de meeste grote discotheken en een aantal kleinere clubs!

In de omschrijvingen ga ik uit van een compacte, handbewogen rolstoel, die met hulp van 1 ander persoon opstapjes van 1 trede op en af kan. Ik geef zo veel mogelijk informatie, zodat iedere rolstoeler zijn eigen afweging kan maken.

Es Paradis
San Antonio
De ingang van Es Paradis is niet rolstoeltoegankelijk vanwege een trap, maar als je aan de portiers vraagt of je via de achteringang mag, dan zijn ze heel behulpvaardig en dan mag dat. Je moet daarvoor verder naar achteren lopen voorbij de normale ingang. In de lange muur maken ze dan een deur voor je open. Via die deur kom je in een binnenplaatsje en via wat andere deuren kom je dan aan de zijkant van de club binnen en dan heb je de hele ingang omzeilt. Binnen bestaat de discotheek uit een kleine ronde dansvloer in het midden die te bereiken is met enkele treden. Daaromheen is een grotere dansvloer met enkele bars. En verder zijn er nog een heleboel kleinere dansvloertjes en andere bars met trappetjes te bereiken. Met de rolstoel kun je dus alleen op de grotere dansvloer rondom komen, maar dat is heel groot en ook afwisselend. De toiletten zijn alleen via een trap van meerdere smalle treden te bereiken en dus niet toegankelijk voor rolstoelers. Je zou wel getild kunnen worden, zo breed is die trap wel. Ik denk dat het maximaal 5 treden zijn. De toiletten zelf zijn echter ook weer aardig smal. In een gangetje bij de achteringang zit ook een toilet, maar die is lang en smal. Te smal voor de meeste rolstoelen, maar met een beetje hulp en avontuur biedt het wel mogelijkheden.

Dus: je kunt via andere ingang naar binnen, niet alles is bereikbaar maar echt wel genoeg om lol te hebben. Toiletten niet toegankelijk en niet aangepast.

Eden
San Antonio
Laat je niet voor de gek houden door de grote trap die je bij de ingang ziet: Eden is perfect rolstoeltoegankelijk! De entree zit onder de trap en is helemaal gelijkvloers. Binnen is er een verzonken dansvloer, maar daaromheen is zoveel ruimte en zijn ook zoveel mensen aan het dansen, dat je je daar prima kunt vermaken. En ze hebben een rolstoeltoilet! Volgens mij zat het toilet niet eens op slot, maar meestal kun je het beste op tijd het toilet opzoeken, want in Spanje moet je soms eerst ergens anders even de sleutel halen. En als je dan toch echt de verzonken dansvloer op wilt: het zijn maar enkele treden ernaar toe en er zijn vast wel mensen die willen tillen. Langs de rand erboven kun je trouwens ook perfect staan en dansen, want langs het hekje eromheen wordt niet veel heen en weer gelopen door andere gasten en je hebt leuk uitzicht over de lagere dansvloer.

Dus: perfect te doen!

Space
Playa d’en Bossa
Space is heel goed te doen. Bij de ingang zit een aparte rolstoelhelling (ik weet niet zeker of we door de normale ingang kwamen, maar zodra de portiers een rolstoel zien wijzen ze je naar de helling en komt het goed), ook na de ingang zijn er geen niveauverschillen of trappen. En er is een rolstoeltoilet, waar je soms de sleutel eerst van moet vragen. Er zijn diverse zalen en een terras en vrijwel alles is bereikbaar.

Dus: is perfect te doen.

El Divino
Ibiza Stad
De ingang van El Divino bestaat helaas uit een trap. Maar de portiers boden ons gelijk aan om te tillen. Binnen moet je dan nog 2 of 3 treetjes weer naar beneden. De portiers boden echt gelijk aan om te tillen, dus als je dat geen probleem vindt, moet je zeker gaan! Binnen zijn alle dansvloeren bereikbaar, al moet je soms via een aantal dansvloeren buiten over het terras een eindje rijden. Je kunt dan wel overal komen. Helaas zijn de toiletten niet bereikbaar, daarvoor moet je een lange trap op. Wel is er via het terras een speciale VIP toilet, ook met een trap, die breed genoeg is voor een rolstoeler. Als je vrienden mee hebt kunnen die je tillen en anders willen de portiers het ook wel doen. Ook dat boden ze zelf aan toen we vroegen of er nog een toilet was.

Dus: ingang en toiletten lastig, maar voor de avonturier wel te doen. Het is een prachtige intieme club, dus wel heel leuk om te doen als je durft!

Amnesia
Tussen Ibiza Stad en San Antonio
Om Amnesia binnen te komen moet je helaas een paar treetjes af. Het is niet veel (2 of 3) en ze zijn breed. De portiers rennen niet gelijk enthousiast mee om je te helpen, dus wellicht zul je een paar andere bezoekers moeten vragen. Maar het is geen grote enge trap hoor. Binnen is een groot deel van deze grote discotheek toegankelijk, alleen de VIP ruimte boven niet. Er zijn geen speciale rolstoeltoiletten, maar de toiletten zijn wel zonder hoogteverschil bereikbaar en redelijk ruim. De deur naar de toiletten zal niet voor iedere rolstoel breed genoeg zijn. Op druk bezochte feesten is Amnesia erg vol en staan ook de treden waarover je weer naar buiten moet vol met bezoekers. Dit kan even lastig zijn om er weer uit te komen.

Dus: redelijk te doen, wel een paar treden bij de ingang en geen aangepast toilet.

Club M
San Antiono
Club M is geen discotheek, maar een halfoverdekte, gratis toegankelijke club waar dj’s draaien. Goed toegankelijk, iets een hellinkje bij de ingang, boventerras en toiletten niet toegankelijk. Een eindje verder langs de boulevard zit echter een Burger King met aangepast toilet waar je zo naar toe kan rijden.

Dus: prima te doen. Voor toilet moet je even naar de Burger King.

Itaca
San Antonio
Ook een gratis kleine club. Goed toegankelijk; er zit een hellinkje of een schuin stukje bij de ingang. Geen aangepast toilet, maar Burger King met invalidentoilet zit paar honderd meter verder aan de boulevard.

Dus: prima te doen. Voor toilet moet je even naar de Burger King.

Cafe del Mar
San Antonio
Het beroemde sunset cafe! Terras is met een beetje moeite toegankelijk. Je moet over een klein stukje hobbelig rotsstrand. Maar is wel te doen met een beetje hulp. Terras is echter toch meestal te vol om te kunen zitten en dan kun je gewoon op het harde strand gaan staan of in het weggetje ernaar toe blijven staan. Dat staan ook vol met andere bezoekers, en je hebt hetzelfde uitzicht.

Dus: terras is moeilijk bereikbaar, maar omdat iedereen er ook naast en voor zit, zeker de moeite waard om te gaan.

Andere clubs langs sunset strip San Antonio
Er liggen meerdere clubs langs de rotstranden waar de zon onder gaat. Ik weet niet meer precies welke wel of niet makkelijk toegankelijk zijn, maar met hulp van 1 ander persoon (om te helpen met steile hellingen en opstapjes) is het zeker de moeite waard om ze gewoon eens langs te lopen ’s avonds. Je kunt vast wel ergens makkelijk in. Aangepaste toiletten zul je er denk ik niet vinden.

Bora Bora
Playa d'Enbossa
Gratis club aan strand. Toegankelijk via zij-ingang (stukje linkerkant oplopen als je met je gezicht naar de hoofdingang staat). Binnen is alles toegankelijk, behalve toiletten. Buiten kun je komen via een hoge drempel. Buiten begint al snel het mulle zand en als het gezellig druk is, is het te druk om buiten veel rond te bewegen. Maar als je het een keer mee wilt maken, zeker te doen met rolstoel. Het eettentje bij de zij-ingang heeft toiletten aan de achterkant (sleutel halen aan de voorkant) waar je misschien net inpast met je rolstoel. En vlakbij zit een eettentje waar een aangepast toilet is. Deze is te vinden als je naar buiten gaat, de kant van de hoofdingang van BoraBora op gaat, dan de eerste straat links en dan aan de linkerkant (volgens mij....)

Dus: goed te doen, alleen geen geschikte toiletten op de locatie zelf.

Voor meer info over Ibiza, zie ook http: //ibiza.startpagina.nl/

 

 

Via zoekmachine hier terecht gekomen? Klik hier om naar de rolstoel-vakantie-links homepagina te gaan