Choker met kleine kraaltjes

U bent hier: Home > Stap voor Stap uitleg > choker met kleine kraaltjes

Choker met kleine kraaltjes

Deze choker ziet er ingewikkelder uit dan het is en het is heel leuk om te maken! Je hebt er voor nodig:

50 à 60 cm staaldraad (voor 1 rij)
2 kalotjes
1 of 2 knijpkraaltjes
een sluitinkje met een verlengkettinkje
een heleboel kleine kraaltjes.

De kraaltjes die je hier ziet zijn te koop in hobbyzaken, in kleine ronde doosjes.

Je begint door een knijpkraaltje in het midden van het draad vast te knijpen. De uiteinden van het draad neem je samen en daar rijg je een kalotje aan, met het haakje naar het knijpkraaltje gericht.

Vervolgens rijg je een eerste kraaltje door 1 van de draden en de andere draad rijg je door het zelfde kraaltje, maar dan van de andere kant. Dan rijg je aan iedere draad zoveel kralen als je wilt hebben voor de helft van een rondje. Daarna rijg je 1 kraal aan 1 draad, waarna je de andere draad door dezelfde kraal rijgt, maar dan vanaf de andere kant. Als je de boel nu strak trekt, heb je je eerste rondje! Zo ga je door tot de gewenste lengte.

Je kunt variëren met kleur of met de grootte van het rondje. Je kunt de groottes afwisselen, of naar het midden toe grotere rondjes maken. Dit laatste vergt wel enig rekenwerk, om te bepalen waar het midden komt. Ook een leuke idee met kleur is om voor de kraal waar steeds 2 draden heen gaan, een andere kleur dan de rest te gebruiken. Of zelfs een hele andere soort kraal.

choker

Afhechten doe je na het laatste rondje. Je schuift de 2 draden tegelijk door een kalotje (het oogje van de rest van de ketting afgekeerd). Zelf maak ik dan een knoop in de 2 draden (zoals je in een schoenveter doet, maar dan 2x) en trekt dat stevig aan, met een druppeltje lijm erop. Dat is dan dik genoeg om in het kalotje te blijven. Vervolgens knip ik de draden kort na de knoop af. De knoop komt dan in het kalotje. Je zou ook een knijpkraaltje kunnen gebruiken, waar je voor de zekerheid lijm tussen doet. Dus de 2 draden door het kraaltje, lijm erbij, dichtknijpen en afknippen.

choker groen

Je knijpt de kalotjes dicht en maakt het sluitinkje eraan. Voor chokers gebruik ik zelf altijd een verlengkettinkje.

Meerdere rijen zijn gemaakt door eerst 1 rij rondjes te maken, met afwerking en al. Daar leg je in gedachten nog zo’n rij langs. Dan zie je al bij welke kraaltjes de rijen bij elkaar komen. De kraaltjes op een kwart van de rondjes zijn samen geregen met de volgende rij. Alleen aan de middelste rij maak je de sluiting. De overige draden hecht je aan door ze door verschillende rondjes van de bestaande rij te maken. Als je een paar bochtjes maakt, zit alles stevig genoeg vast.