Kalotjes gebruiken

U bent hier: Home > Uitleg: Onderdelen en Techniek > Kalotjes gebruiken
Het middelste onderdeeltje op de foto is een kalotje. Hiermee kun je netjes je geregen sieraden afwerken. Het zorgt voor de verbinding tussen het draad en het slotje. Een kalotje is het beste te bevestigen met een knijpkraaltje, dat je onderaan op de foto ziet.

Je rijgt ze in deze volgorde op het draad en knijpt dan het knijpkraaltje dicht met een tangetje, een paar cm vanaf het eind. Het stukje draad onderaan de knijpkraal steek je terug door het kalotje. De kralen schuiven er dan overheen en je ziet er niks meer van.

Aan de andere kant van het draad doe je hetzelfde, al vergt dit bij een geregen ketting waar je geen ruimte tussen wilt hebben, wel wat meer gefriemel om zo min mogelijk draad over te houden. Als er niet gelijk kralen onderaan tegen het kalotje komen, is het het netste als je ook aan deze kant een knijpkraal gebruikt, waar je beide draden doorheen doet, waarna je het vlak onder de knijpkraal afknipt. Ten slotte knijp je de kalotjes dicht. Aan het oogje bevestig je de sluiting.

kalotjes gebruiken