Kettingen Haken

U bent hier: Home > Uitleg: Onderdelen en Techniek > Kralen Haken
Vaak krijg ik vragen over het haken van kettingen, daarom hier de uitleg! Kettingen haken is heel leuk en redelijk eenvoudig.

Je hebt een lang stuk metaaldraad met een nyloncoating nodig. Zeker wel 5 meter, maar soms ook wel 10 meter. Voordat je begint te haken, rijg je aan dit draad de kralen die je wilt gebruiken. Vervolgens begin je met het draad te haken, met een haaknaald van minimaal dikte nr. 1.

Je kunt zo los of zo vast haken als je wilt. Het effect wordt dan heel verschillend. Af en toe neem je een kraal mee. Dat kan bij elke steek zijn, of juist alleen maar af en toe. Op de foto onderaan de pagina heb ik hooguit af en toe 1 of 2 steken zonder kraal gemaakt.

Als je hem lang genoeg vindt, haal je de draad door de laatste steek, zodat het niet meer makkelijk los kan. Vervolgens kun je de uiteinden aan elkaar knopen (als de ketting zo lang is dat hij over je hoofd kan) of je kan hem afhechten met kalotjes en een sluitinkje. Dit kan het beste een eenvoudig ton- of veersluitinkje zijn. De ketting op de foto is overigens nog niet afgehecht.
Je kunt hem lang maken, of kort, of zo lang dat je kunt kiezen hoe vaak je hem om kan slaan.

Metaaldraad met een nyloncoating bestaat ook in kleurtjes. Dat geeft ook een heel leuk effect bij gehaakte kettingen. Vooral als je de kralen en het draad in min of meer dezelfde kleur neemt.

Het haken van kettingen is heel leuk en eenvoudig om te doen. Misschien moet je in het begin even uitproberen hoe strak je moet haken om het resultaat te bereiken wat je zelf mooi vindt en dat kost je dan helaas wat draad (wat een beetje prijzig is). Vaak kun je het draad namelijk niet meer opnieuw gebruiken als het mislukt is, door het knikken. De kralen kun je wel gewoon weer opnieuw gebruiken.

haken sieraad haken sieraad 2