Sieraden met meerdere rijen

U bent hier: Home > Uitleg: Onderdelen en Techniek > Sieraden rijen

Geregen

Kettingen met meerdere rijen worden het mooiste als je speciale sluitingen gebruikt, met oogjes voor meerdere rijen (afb 1 en 3; zie onderaan pagina).
Aan elk oogje hang je dan een rij. Ook kun je een tussenzetsel gebruiken, waar aan de ene kant 1 oog zit en aan de andere kant meerdere ogen (afb 4). Dan kan je een normale sluiting gebruiken.
Je kunt ook 2 draden door 1 kalotje halen bij het afwerken en een gewoon slotje gebruiken, maar de kralen komen dan niet zo heel mooi te hangen.

En meer dan 2 draden wordt het met een kalotje zeker een hoop gepriegel waarvan het resultaat vaak niet mooi is.

Als je een ketting met meerdere rijen maakt, zullen de rijen waarschijnlijk verschillend van lengte worden. Uiteraard kun je zelf kijken hoeveel langer je de 2e of 3e rij van een ketting wilt hebben. Pas het van te voren om je nek. Vaak zijn een paar extra kraaltjes per rij al voldoende.Het is ook heel apart om de rijen nog ergens samen te laten komen in de ketting. Afbeelding 2 is hier een mooi voorbeeld van. Dit metalen hartje heeft een dubbele rij gaatjes. Ook bij de choker van afbeelding 5 hieronder kun je, als je goed kijkt, zien dat er aan weerszijde 2 metalen onderdeeltjes zitten, die de boel bij elkaar houden.

Geketteld

Meerdere rijen maken met kettelen is iets makkelijker, omdat je zelf de oogjes maakt bij de sluiting. Als je die wat ruimer maakt, kun je er net zoveel rijen aan hangen als je wilt. Ook kun je op andere plaatsen in de ketting een splitsing maken naar meerdere rijen. Ook heel leuk met kettelen is om midden voor een sliert naar beneden te maken.

Chokers

Als je een choker met meerdere rijen wilt maken, maak je meestal de rijen even lang. Heel apart staat het als je precies 2 (of misschien wel 3) exact dezelfde rijen maakt. Omdat een choker meestal een verlengkettinkje heeft, is een tussenzetsel waarvan je van 2 of 3 oogjes naar 1 oogje gaat, ideaal hiervoor. Een sluiting met meerdere oogjes waarbij je geen verlengkettinkje kunt gebruiken is alleen geschikt als je de choker precies passend maakt voor iemand. Nadeel is dan dat je hem niet losser kunt doen als je dat wilt.

choker afb 5

Armbanden

Armbanden met meerdere rijen staan heel chique! Het beste kun je hiervoor een sluiting met meerdere oogjes of een tussenzetsel gebruiken. Als je 2 snoeren in 1 kalotje probeert te krijgen, hangt de armband al gauw lelijk, omdat het zo kort is. Denk eens aan een armband met 2 rijen grote kralen, of 5 rijen kleine kraaltjes. Als je de rijen niet identiek maakt, is het wel moeilijk om ze even lang te krijgen. Gewoon proberen en passen is het beste.

Afbeeldingen


afb 1


afb 2


afb 3


afb 4