Rijgen

U bent hier: Home > Uitleg: Onderdelen en Techniek > Rijgen
De meest bekende techniek is natuurlijk kralen rijgen. Als je het met metaaldraad doet, kun je het sieraad het beste afhechten met knijpkraaljes en kalotjes. Als je gewoon stevig garen gebruikt of (elastisch) nylondraad, dan kun je er knoopjes inleggen met een beetje lijm. Met tonsluitingen kun je de knoopjes verstoppen.

Tips voor geregen kettingen

Hoe groter de afwisseling van kralen, hoe moderner het sieraad. Klassiekere kettingen bevatten vaak minder verschillende kralen. Ook het gebruik van metalen kralen tussen gekleurde kralen, staat trendy. Als je de ketting te chaotisch vindt worden, scheelt het als je iets van regelmaat aanbrengt. Dus na een aantal kralen weer min of meer hetzelfde patroon herhalen. Dit maakt het rustiger.

Als je ketting net iets te kort wordt met de kralen die je uitgezocht hebt, kun je aan weerszijde van de sluiting aan de achterzijde een paar dezelfde eenvoudige kralen naast elkaar gebruiken. Dit geeft een mooie afwerking en zorgt voor 2 à 3 cm extra lengte.

Rijg de ketting eventueel eerst aan een stuk staaldraad of dun ijzerdraad, zodat je hem voor kunt houden voor de spiegel. Als je tevreden bent, rijg je hem over op het goede draad en maak je de sluiting eraan.

Het voordeel van kettingen rijgen is dat je de sieraden weer makkelijk uit elkaar kunt halen als je er genoeg van hebt. Vaak ben je dan alleen 2 kalotjes, wat knijpkraaltjes en draad kwijt. Staaldraad kun je evt. weer hergebruiken voor een kortere ketting of armband.

rijgen